Foto

Ion Nicolau: "Important este sa vrei sa te pregatesti ca sa castigi fiecare meci!"

Profesorul Ion Nicolau nu mai are nevoie de prezentari pentru cei din familia baschetului romanesc. De aproape sase decenii si-a dedicat viata sportului pe care l-a indragit inca de la o varsta frageda si a urcat pe treptele piramidei performantei sportive cu o siguranta demna de invidiat. Sportiv, antrenor la club si, mai apoi, antrenor la echipa nationala de senioare. Din 1978 si-a continuat activitatea baschetbalistica in Germania, la Ludwigsburg, pentru ca dupa 1989 sa ajunga si in Franta, la Mulhouse si Strasbourg, pentru cativa ani. Din 1993 se implica in Cursurile de Perfectionare ale Antrenorilor de Baschet din Romania (de cinci ori), ca organizator si referent, considerind ca aceasta reprezinta "veriga principala" in dezvoltarea si progresul baschetului. Din 2011, preia functia de Director Coordonator al Programului National de Dezvoltare U15 “PERFORMBASCHET - UN PAS INAINTE”, avand convingerea ca "un pas inainte" poate fi UN NOU INCEPUT! Zilele trecute, profesorul Ion Nicolau ne-a acordat un interviu in exclusivitate, vorbind deschis despre programul national unitar lansat si derulat de Federatia Romana de Baschet dupa modelul din Turcia.
 
 
De curand a inceput o noua actiune “PerformBaschet, un pas inainte” cu generatia '98 si '99, dupa cele cu generatiile ’95, ’96 si ‘97. In calitate de director coordonator ne puteti spune va rog cum a decurs pina acum programul?
Din dorinta de a cobora nivelul de varsta la care sa se inceapa acest program national unitar, am angrenat in aceasta primavara in special si tinerii nascuti in 1998 si 1999. Rezonanta in anumite locuri a fost foarte buna (Bucuresti, Brasov) si pe masura inaintarii si propagarii acestui program national speram si la mai multi participanti. De altfel, dupa 1-2 actiuni Performbaschet (toamna 2011) cu  sportivi nascuti 1998, a avut loc o preselectie in luna decembrie, la Brasov. Au fost prezenti aproximativ 150 de copii din toata tara (baieti si fete), iar preselecatia a fost urmata de un stagiu de pregatire de sapte zile cu aproximativ 40 de participanti (baieti si fete).
 
Cum au raspuns pana acum copii si antrenorii la actiuni?
"Ecoul" acestor actiuni este foarte diferit, de la centru la centru. Ca de obicei, acolo unde sunt antrenori mai activi si pasionati, acolo se implica mai puternic in desfasurarea actiunilor. Copiii sunt, in general, pozitivi si receptivi in permanenta, urmeaza sa-i "convingem" si pe cei care au grija de ei sa le impartaseasca entuziasmul…
 
Ne puteti oferi cateva date concrete. Cati copii si cati antrenori au participat pina in prezent in toate centrele din tara?
Este dificil de lansat o cifra exacta, intrucat participarea este inca fluctuanta, iar pe de alta parte, cifrele care se lanseaza nu sunt intotdeauna reale (din pacate!). Daca ar fi sa fac o apreciere cat mai aproape de adevar, as ajunge la urmatoarele date: in toata tara lucreaza in Performbaschet la fiecare categorie de varsta aproximativ 30 de antrenori si 160-180 de participanti.
 
Ce ne puteti spune despre actualele generatii de copii din baschetul romanesc? Au potential?
Ca mai intotdeauna, observam multe talente, mult potential. Problema inca nerezolvata este de ce nu reusim sa-i ducem la un nivel competitiv mai ridicat atunci cand ajung sa se intreaca pe plan international, concret incepand de la categoriile de varsta de la 16 ani in sus? Tocmai aici dorim sa intervenim, cu acest program national unitar, unde copiii sa aiba o posibilitate in plus sa progreseze ca jucatori luati individual. La aceste varste, de la 12 ani pana la 16 ani, se pun bazele unui sportiv care se duce spre performanta, atat ca si cunostinte baschetbalistice si dezvoltare atletica, cat si ca insusirea unei "reguli" de comportament, de viata, care sa-l duca pe acest drum al performantelor ulterioare.
 
Care sunt minusurile constatate pana acum?
 Daca este sa vorbim de minusuri, pot sa semnalez, din observatiile mele, doua, in principal:
* nu toti cei care participa activ la buna desfasurare, sunt convinsi de importanta si NECESITATEA acestui program national unitar. Ca o paranteza: va trebui ca munca de convingere sa fie aprofundata.
*inca nu s-au gasit resursele materiale pentru a-i MOTIVA mai bine pe antrenorii care lucreaza in acest program (se lucreaza INTENS si in aceasta directie!)
 
De ce credeti ca ar trebui sa aleaga copii sa vina la actiunile "PerformBaschet"?
Este o oportunitate foarte mare de a lucra dupa un program unitar, care a fost realizat cu succes si in Turcia. De asemenea, la antrenamentele de la club, antrenorii au si alte preocupari decat de a lucra la elementele fundamentele ale jocului, in mod exclusiv, asa cum se intampla la antrenamentele din Performbaschet. Am conceput si un antrenament de pregatire atletica, care sper, ca pe viitor, sa gaseasca o mai mare rezonanta la toti antrenorii. De altfel, acest program, exercitii, pot fi preluate si in antrenamentele "curente" ale copiiilor la cluburile lor. Dorinta si buna-vointa sa fie!! Fiind vorba de o "elita", la nivelul celor nascuti in 1997/1998 pentru sezonul ce va veni si posibilitatile de concurenta, de progres, vor fi crescute, calitatea antrenamentului fiind si din acest punct de vedere mai buna.
 
Credeti ca va da roade acest program initiat de FRB si derulat in intreaga tara? Sunteti multumit?
Daca avem RABDARE si PERSEVERENTA, personal sunt convins ca este un proiect (ce vom incerca sa-l imbunatatim pe parcurs) care va da roade. Nu imediat, dar intr-un interval de 4-5 ani! Avem DATORIA, ca si cluburile din care fac parte tinerii respectivi, inclusiv cluburile divizionare A, sa sprijinim acest proiect, pentru a creea cat mai multi jucatori romani competitivi!!
 
In incheiere, va rugam sa adresati un mesaj pentru copii si antrenori...
Mesajul meu catre toti cei care practica baschetul si care sunt implicati in acest fenomen, este sa aiba placere si pasiune in ceea ce fac. Important nu este sa vrei sa castigi fiecare meci, mai important este sa vrei “sa te pregatesti” ca sa castigi fiecare meci!

Parteneri